Kooste

Stadin slangi

Alustaja(t) Pirjo Tuohimaa & Marjut Klinga

Miehisen olemisen rajoja horjutettiin oikein kunnolla, kun alustajaksi saapui ei pelkästään yksi, vaan kokonaista kaksi naista, eli Stadin Slangi ry:n toiminnanjohtaja Marjut Klinga ja hallituksen puheenjohtaja Pirjo Tuohimaa. Harmonia säilyi silti ja lopuksi friidut saivat ruusut kotiin viemisiksi.

Stadin Slangi ry:n tarkoituksena on vaalia ja taltioida Helsingin puhekieltä. Yhdistyksellä on runsaat 3200 maksavaa jäsentä. Vuoden jäsenmaksu on 33 euroa. Yhdistyksellä on yksi palkattu työntekijä. Yhdistys julkaisee jäsenlehti Tsilaria, joka ilmestyy kuudesti vuodessa.

Entä mikä sitten erottaa Stadin slangin suomen kielen murteista? Slangista puuttuu murteille ominainen kielioppi. Slangi myös elää ja muuttuu nopeasti. Murteita käyttävät kaikki vauvasta vaariin, mutta Stadin slangi oli alunperin lähinnä nuorten duunarihenkisten mieshenkilöiden puhumaa kieltä.

Pentti Malasteen "stadintama" Uusi testamentti julkaistiin vuonna 2001. Kallion kirkossa järjestetään vuosittain Slangitsyrkkia, joissa sjungataan.

Kiitos Marjutille ja Pirjolle rohkeasta vierailusta miesluolan puolella!

Lue lisää: