Kooste

Radikaali - Jeesus

Alustaja(t) Kai Sadinmaa

Kai Sadinmaa on pastori, kirjailija, performanssitaiteilija, yhteiskuntakriitikko ja toisinajattelija, myös persona non grata.

Kai kertoi kirjoittavansa uutta kirjaa. Kirjaan innoituksen sai hän työskennellessään kesäkuukaudet hautausmaapappina Malmilla. Muuten pappisvirat ovat väistelleet miestä viime vuodet. Aikaisemmassa kirjassaan 10 käskyä kirkolle Sadinmaa kritisoi Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa mm. tekopyhyydestä, jäsenten kosiskelusta ja kasinotalouden harjoittamisesta. Eräs osallistuja kysyi, minkälaisia vaikutteita Sadinmaa sai hautausmaatyöstään. Sadinmaa kertoi havainneensa, että ihmisillä on edelleen kova tarve tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi.

Sadinmaan mukaan Jeesus haastoi syrjäytymiskoneiston. Jeesus oli ennen kaikkea yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaja - mikä on Sadinmaan mielestä unohdettu nykypäivän Jeesus-tulkinnoissa kokonaan. Tuohon aikaan spitaaliset ajettiin yhteiskunnan ulkopuolelle. Yhteiskunnallisen statuksen myötä meni myös uskonto - Jumala oli vain yhteisöissä. Myös pelastus oli yhteisön omaisuutta. Jeesus kritisoi temppelilaitosta, joissa harrastettiin avoimesti koronkiskontaa, uhrimenoja ja arvoesineiden hamstrausta. Temppelit olivat tuon ajan kauppakeskuksia.

Sadinmaan mielestä Matteuksen evankeliumissa kuvailtu kehotus antaa paitarosvolle myös viitta on osoitus vastarinnasta, ei nöyrtymisestä. Toisen posken kääntäminen oli taasen omanarvontunnon osoittamista.

Sadinmaan mielestä Jeesuksen mestaus oli poliittista teatteria, kansa sai mukamas oikeasti vapaasti valita murhamies-Barabbaksen ja kansanvillitsijä-Jeesuksen väliltä. Bar-Abba tarkoittaa sananmukaisesti isän poikaa. Ristille oli tyrkyllä siis kaksi isän poikaa. Sadinmaan mukaan Jeesus mellasti ja astui niin isoille sandaaleille, että tuomio oli väistämätön. Jeesuksen tappoi kuitenkin ihminen, ei Jumala, muistutti hän.

Eräs osallistuja halusi kuulla Sadinmaan mielipiteen siitä, kuoliko Jeesus sovittaakseen maailman synnit? Sadinmaa ajattelee, että Jeesus tuli elämään, vahvistamaan uskoamme ja näyttämään esimerkkiä. Toinen osallistuja tuumasi, että uudistajia tarvitaan edelleenkin.

Ilta päättyi alustajan ehdottamaan virteen #484: Totuuden henki.

Kiitos Kai Sadinmaalle vierailusta ja onnea tuleviin projekteihin!