Kooste

Koronasta opittua

Alustaja(t) Ei erillistä alustajaa

Miestenpiirin syyskausi avattiin koronakäräjillä. Kukin osallistuja oli selvinnyt kevään eristyksistä ja vähän vapaammasta kesästä sangen kelvollisesti. Yli 70-vuotiaalle osallistujalle oli ensi alkuun hankalaa olla erossa lastenlapsista ja asioida kaupassa "höperövuorolla" eli aamutuimaan, ja vielä maskeineen päivineen. Lisääntynyt yhteinen aika puolison kanssa ei toki haitannut laisinkaan.

Useampi osallistuja oli lisännyt ulkoliikuntaa. Eräs osallistujista sanoi huomenneensa pian eristyksen alettua, että lähimetsät miltei kuhisivat ihmisistä. Hän kertoi myös pyöräkorjaamojen yli kuukauden pituisista huoltojonoista. Moni oli suosinut mökkeilyä ja kotimaan matkailua, etenkin kun keväälle suunnitellut ulkomaanmatkat peruttiin.

Keskustelua herätti myös aikaisemmat pandemiat, etenkin kymmeniä miljoonia ihmisiä 1900-luvun alkupuolella tappanut espanjantauti, joka lopulta hävisi itsestään. Viime vuosikymmenien sars-, sikainfluenssa- ja lintuinfluenssaepidemiat saatiin nopeasti kukistettua. Sammuuko koronaviruskin ennen kuin rokote keksitään?

Omaa hengellistä elämää osallistujat olivat harjoittaneet seuraamalla nettistriimejä, kuuntelemalla hengellisiä radio-ohjelmia ja ottamalla osaa etä-raamattu- ja -rukouspiireihin Teamsin ja Zoomin välityksellä. Moni oli tyytyväinen siihen, että nyt oli mahdollista seurata myös oman synnyinpaikkakunnan messuja striiminä. Eräs osallistuja oli kovasti harmissaan ettei päässyt kevään aikana ehtoolliselle.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että etämessut ja -jumalanpalvelukset eivät silti voi korvata yhteisiä rukoushetkiä. Joukkovoima puuttuu. Kotisohvalta käsin ei myöskään malta aina keskittyä itse asiaan, vaan sivussa tulee härvättyä kaikenlaista muuta. Moni kaipasi hengellisten kesäjuhlien tunnelmaa ja tuoksua.

Usea osallistuja oli kokenut, että esimerkiksi taloyhtiön kokoukset sujuvat jouhevasti etänä, vaikkakin tuolloin ei aina jää tarpeeksi tilaa keskustelulle. Yhtä osallistujaa harmitti, että kansalaisopiston kurssitarjonta on tällä hetkellä aikaisempaa huonompi ja monella kurssilla on pulaa osallistujista.

Virtakirkon nykyjärjestelyjä kehuttiin toimiviksi. Väljästi asetelluissa tuoleissa on mukava istua.

Lue lisää: